Boost je projectplan met deze 7 tips

Boost je projectplan  met deze 7 tips!

Ik merk in de praktijk dat veel mensen moeite hebben met het schrijven van een projectplan. Dat is niet zo gek, omdat het schrijven van plannen een vak is waarin je ervaring moet hebben opgedaan. Mijn ervaring hierin wil ik graag met je delen door middel van deze 7 tips.

Breng een duidelijke structuur aan
Financiers hebben niet veel tijd voor de vele plannen die ze te lezen hebben en lezen het plan dan ook niet van voor naar achter. Ze zoeken de informatie die zij relevant vinden om een goed beeld te krijgen van een project en om te toetsen of het project voldoende aansluiting heeft op hun beleid. Een goed projectplan kent een logische opbouw met een duidelijke structuur, waarin informatie overzichtelijk gepresenteerd is zodat relevante informatie snel gevonden kan worden.

Zorg ervoor dat je projectplan een ‘theory of change’ bevat
Steeds vaker stellen fondsen en subsidienten hogere eisen aan de verantwoording van projecten. De focus op impact of het sociaal rendement is de laatste jaren toegenomen. Om de impact te kunnen aantonen begin je in je projectplan met jezelf de vraag te stellen welk maatschappelijk probleem je project oplost. Welke situatie verander je met je project en voor wie? Het werkt overtuigend als dat in je plan opgenomen is en smart geformuleerd is.

Mijd vaag taalgebruik
Ik heb plannen meegemaakt die stroperig waren en dus moeilijk leesbaar waardoor ik afhaakte. Dat is vaak geen goed teken, want de kans dat een financier een plan zal proberen te doorgronden en in behandeling zal nemen wordt klein. Er is niets zo stroperig als wollig taalgebruik, zoals veel beleidstaal met abstracte termen als ‘participatie’ en ‘sociale cohesie’. Iedereen bedoelt er wat anders mee waardoor je er eigenlijk niets mee zegt. Het wordt voor de financier dus moeilijk om zich een goed beeld te vormen van waar je project precies aan bijdraagt.

Zorg ervoor dat alle inhoud met elkaar samenhangt
Ik heb vaak plannen gelezen die tegenstrijdigheden bevatten. De inhoud van de aanleiding komt niet overeen met het doel en/ of het doel komt niet overeen met de resultaten. Of het doel hangt niet samen met de aanpak. Dat werkt niet overtuigend voor de financier en geeft de indruk dat je als initiatiefnemer geen focus hebt en niet weet waar je mee bezig bent.

Zorg ervoor dat alle relevante informatie erin staat
Veel informatie is in de hoofden opgeslagen van de initiatiefnemers. Veel informatie die wel aanwezig is, wordt dan niet opgenomen in het plan. Die informatie is vaak wel relevant voor de financier. Let erop dat je alle relevante informatie opneemt in je projectplan, alle informatie die nodig is voor de financier om het besluit te kunnen nemen of het project in behandeling genomen wordt of niet.

Verplaats je in de lezer
Probeer je te verplaatsen in de lezer wanneer je een projectplan schrijft. Ga er daarbij vanuit dat de lezer niets van de materie snapt en deze overtuigd moet worden van de urgentie van jouw project. Dat is de enige manier om tot heldere en concrete teksten te komen. Het werkt vaak goed om een leek je plan te laten lezen. Die zal vaak de goede vragen stellen zodat je je plan kunt concretiseren.

Vergeet de begroting en het financieringsplan niet op te nemen
Een goed projectplan bevat ook een begroting en een financieringsplan. De posten in de begroting dienen overeen te komen met de inhoud van het projectplan. Een opgeklopte begroting wordt doorheen geprikt.

Wil je meer weten over het schrijven van goede projectplannen? Dan nodig ik je graag uit om je aan te melden voor het trainingsprogramma ‘boost je projectplan in 1 dag!’. In 1 dag leer je een goed projectplan te schrijven. Klik hier voor meer informatie.

senna-zwart

senna portretfoto1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

9 comments

Leave a comment