Stromae verkoopt ellende in een mooi jasje

Zijn tekst en video lijken deprimerend, maar zijn muziek heeft een onbezorgde, vrolijke melodie. Duizenden jongeren over de hele wereld draaien zijn muziek, die vermoedelijk geen idee hebben waar de tekst over gaat. Ze luisteren omdat de melodie gewoon lekker klinkt. Stromae combineert tekstuele ernst op bijna elk nummer met misleidend vrolijke deuntjes. Hij verkoopt op die manier in feite ellende en dat doet hij goed, blijkt uit alle prijzen en onderscheidingen. Het is mijn stellige overtuiging dat die jongeren die zijn teksten niet begrijpen, de muziek alleen maar meer zouden waarderen als ze de inhoud kenden. De teksten gaan echt ergens over, over dingen die in het hier en nu spelen, urgent zijn en ons raken.
De parallel met projectplannen                                                                              

Ik ben zo vrij om een parallel te trekken met maatschappelijke projecten. Bij maatschappelijke projecten is de aanleiding vaak ellende. Ellende als de gevolgen van milieuvervuiling, mensen die schulden hebben met alle gevolgen van dien, de financiële crisis, kinderen die lijden onder de scheiding van hun ouders, eenzaamheid, werkloosheid en ga zo maar door. Dezelfde problemen als in de teksten van Stromae. Ellende verkoopt. Sla de krant maar open of je leest het ene na het andere artikel over ellende op deze wereld. Ellende wekt empathie op, ellende roept een hulpreactie op.

Ellende is basis van het project

Ook in een projectplan, dat vaak bedoeld is om financiers te overtuigen om bij te dragen, bestaat de kern eruit om ellende te ‘verkopen’. Het gaat er dan niet om ellende te verkopen om het verkopen van ellende, maar om duidelijk te maken wat het probleem is om de ander te overtuigen om bij te dragen aan de oplossing. De ellende moet ook wel echt aanwezig zijn, aantoonbaar zijn. Financiers willen vaak helpen de ellende te voorkomen of op te heffen. Een goed projectplan bevat daarom een goede beschrijving van de ellende die de aanleiding vormt voor het project, het maatschappelijke probleem. Urgentie speelt daarbij een belangrijke rol. Een probleem die de reactie oproept ‘Als we er nu niks aan doen, is het straks te laat’ is nou eenmaal overtuigender.

Geheimen van een succesvol project                                              

Een goede probleemstelling is dus van groot belang voor een goed project. Wil je weten wat er nodig is voor een goede probleemstelling? En wil je weten wat er nog meer nodig is voor een succesvol project? Kijk dan eens bij de workshops en programma’s die ik aanbied.

 

Alors on danse……

 

senna-zwart

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

2 comments

 1. M3gan full movie online freeReply

  Universal brought the drama to the occasion, as well, due to
  the fact that M3GAN seemed to be all over you looked.

  It was influencer Kausha Campbell that was
  amongst the first VIP guests to stroll the carpeting as well as she did so dressed in an ensemble similar to what M3GAN puts on in the
  viral trailer of the film.

 2. joker123Reply

  Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed reading it,
  you can be a great author. I will make certain to bookmark your blog and will eventually come
  back very soon. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice
  evening!

Leave a comment