Wat fondsen graag zien in een fondsaanvraag

Een scherpe fondsenaanvraag waarbij is nagedacht over duidelijke doelstellingen, een bijhorende begroting en een visie voor een duurzame toekomst’, is wat een programma-adviseur van een groot vermogensfonds antwoordde op mijn vraag wat hij als beoordelaar graag ziet in een fondsaanvraag.

Een programmamanager van een ander groot vermogensfonds antwoordde: ‘Ik wil graag goede aanvragen ziet met goede plannen zodat ik vertrouwen krijg in een goede uitvoering van het plan. Een plan dat laat zien dat nagedacht is over de juiste stakeholders, gewenste impact, resultaatmeting, verantwoording en bijvoorbeeld de communicatie.’

Het ontbreekt bij aanvragen incluis de bijbehorende projectplannen vaak aan uitwerking van verschillende zaken. Omdat ik zelf jarenlang in de fondsenwereld heb gewerkt en nog regelmatig klussen doe voor fondsen, zie ik dat het in veel plannen ontbreekt aan een concrete uitwerking van de door de fondsen genoemde zaken. Je aanvraag wordt dan  afgewezen of je krijgt huiswerk van de financier om je plan te verbeteren, wat leidt tot vertraging van je project, extra tijdsinvestering en kosten. Dat is zonde van je energie, tijd en geld! Dat maakte dat ik de training ‘4×4 methode voor een Blooming Project’ ontwikkelde. Daarmee help ik mensen gedegen, volledige en onderbouwde plannen en aanvragen te schrijven. Om zo uiteindelijk tijd en kosten te besparen.

Om te toetsen of de inhoud van de online training ‘4×4 methode voor een Blooming Project’ aansluit op wat fondsen uiteindelijk graag willen zien, heb ik de programmamanager en de programma-adviseur van de twee grote vermogensfondsen laten rondneuzen in de online training. Hiermee toetste ik of zij er vertrouwen in hebben dat initiatiefnemers van sociale of culturele projecten met behulp van de training tot een goede fondsaanvraag zouden komen. Dit is wat ze erover zeiden:

‘De online training 4×4 methode voor een Blooming Project helpt je als initiatiefnemer aan een scherpe fondsaanvraag waarbij is nagedacht over duidelijke doelstellingen, een bijhorende begroting en een visie voor een duurzame toekomst. De cursus biedt je alle handvatten voor een goede aanvraag, maar scherpt ook je eigen projectopzet verder aan. Het is belangrijk voor iedere initiatiefnemer om goed na te denken over zaken als: doelstelling, het bereiken van de doelgroep, het meten van impact, kosten en opbrengsten en het verduurzamen van je initiatief. Dit komt aan bod in de training. Ik zou de cursus aan initiatiefnemers met een gebrek aan fondsenwervende ervaring aanbevelen!’

En:

De online training helpt ons als fonds om betere aanvragen te ontvangen, maar ook vooral betere plannen zodat uitvoerders ook meer gedegen aan de uitvoering kunnen beginnen. Het helpt ze van tevoren na te denken over hun stakeholders,  impact, resultaatmeting, verantwoording en bijvoorbeeld communicatie. De training raakt alle aspecten van hoe een goed projectplan eruit moet zien. Een goed projectplan is meteen een goede aanvraag. Als je met een projectplan en aanvraag bezig bent, beveel ik de training aan omdat het een handleiding/ leidraad vormt. De formats die je kunt downloaden maken ook dat het maken van je plan minder werk kost en bespaart je tijd.’ 

Verschillende fondsen bieden de training ‘4×4 methode voor een Blooming Project’ aan maatschappelijke en culturele organisaties aan omdat ze erin geloven dat zij, maar ook andere financiers, met het aanbieden van de training goede, onderbouwde en passende aanvragen zullen ontvangen. Een fonds dat de cursus aanbiedt aan initiatiefnemers zegt er het volgende over:

‘Senna heeft voor ons de training (zowel fysiek als online) ‘4×4 methode voor een Blooming Project’ gegeven aan maatschappelijke organisaties. De trainingen zijn door de cursisten erg positief gewaardeerd. Senna heeft zelf veel ervaring opgedaan bij een fonds en kent beide kanten (aanvragende en gevende kant) goed. Ze heeft veel kennis, is zeer professioneel, flexibel, denkt mee en is eerlijk in haar feedback en prettig in de omgang.’

Aan de slag met jouw projectaanvraag!

Wil jij aan de slag met fondsenwerving en heb je nog wat hulp nodig bij het uitdenken van je project en het op een heldere en onderbouwde manier op papier te zetten. Worstel jij bijvoorbeeld nog met de structuur van je plan? Of weet je gewoon niet goed wat een goede projectaanvraag behelst en welke zaken concreet uitgewerkt moeten worden en hoe je dat doet? Of speelt de vraag door jouw hoofd wat financiers precies willen lezen in een projectplan? Meld je dan HIER aan voor de online training ‘4×4 methode voor een Blooming Project’ en ga aan de slag om tot een gedegen en onderbouwde fondsaanvraag te komen! 

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

1 comment

  1. JoshannaReply

    Trends in fondsenwerving voor goede doelen zijn snel veranderd. Door de opkomst van technologie en de groeiende impact van internet vonden er veel veranderingen plaats. Andere veranderingen houden rechtstreeks verband met culturele en maatschappelijke verschuivingen.

Leave a comment