In 7 stappen naar een blooming project!

In mijn vorige bericht schreef ik dat een project begint met een droom. Die droom is de start van een project. Maar hoe ga je nu verder om je project te kunnen realiseren en tot een succes te maken? En zeker in tijden waarin de financiële middelen schaars zijn. In de huidige tijd is het zaak om te denken en handelen als ondernemer. Zo zijn het verrichten van marktonderzoek naar de behoeften, investeren in communicatie, relatiemanagement en het meten van behaalde resultaten cruciaal bij het ontwikkelen en uitvoeren van een succesvol project. Ik neem jullie in dit bericht in 7 stappen mee naar een succesvol project:

Stap 1. Hoe ontwikkel ik een breed gedragen projectidee? Ik kom heel vaak mensen tegen die een projectidee hebben, maar geen idee hebben of het projectidee uit kan monden in een succesvol project. Of dat lukt, hangt natuurlijk af van de behoefte. Het is belangrijk om die behoefte zo breed mogelijk te onderzoeken. Verricht dus een ‘markt’onderzoek.

Stap 2. Hoe creëer ik maatschappelijke (meer)waarde die interessant is voor stakeholders? Ik zie dat bij veel initiatieven de gewenste resultaten vaag geformuleerd zijn, zoals dit voorbeeld: ‘De participatie bevorderen van wajongers’. Of de resultaten zijn in output geformuleerd: ‘ 30 jongeren volgen een workshop’.  Dat zijn natuurlijk belangrijke dingen om te weten, maar je doelgroep wil er door het project op vooruitgaan. En ook financiers willen kwalitatieve resultaten zien,  oftewel je outcome. Herinner je je mijn eerste blogbericht nog dat geld een ruilmiddel is en wanneer je financiering zoekt, jouw project een waarde moet vertegenwoordigen. Het maatschappelijke effect dat je wenst te sorteren is wat je te ruilen hebt. Wat is jouw gewenste maatschappelijke effect?

Stap 3.  Hoe schrijf ik een wervend projectplan dat ook als managementinstrument dient?

Ik kom vaak mensen tegen die met een plan onder de arm de ene naar de andere financier benaderen en bot vangen. Ze weten niet wat ze verkeerd doen. Vaak wordt het afgewezen omdat de kwaliteit van het projectplan niet goed is. Het projectplan is de basis voor een besluit door een financier of sponsor, dus moet het plan goed geschreven zijn. Een goed projectplan moet samenhangend, overtuigend, volledig en concreet zijn om een financier maar ook andere samenwerkingspartners te overtuigen. Een businessplan dat niet overtuigt, zal geen investeerders krijgen.

Stap 4.  Hoe verkrijg ik financiering voor mijn project?

Tjah, dit is natuurlijk een veelgehoorde vraag waar iedereen mee te maken krijgt die maatschappelijke projecten ontwikkelt. Hoe verkrijg ik financiering en zeker in een veld waar zoveel organisaties dezelfde potjes en fondsen aanspreken. Dat begint uiteraard met eruit te springen met een origineel en goed onderbouwd projectidee waar draagvlak uit spreekt. Maar je dient ook kennis te hebben over financiering , financieringsvormen, financieringsmix en te investeren in relatiemanagement. En daarbij is het van belang om de taal van de verschillende financiers te spreken. Een bedrijf spreekt een andere taal dan een fonds en de gemeente spreekt weer een andere taal.

Stap 5. Hoe evalueer ik?

Als je een cateraar hebt ingehuurd en waar voor je geld hebt gekregen, dan huur je de volgende keer opnieuw die cateraar in. Het werkt niet anders met projecten. Als je project succesvol is uitgevoerd en afgehandeld, dan zal een financier ook een  volgende keer met je in zee gaan. Je evaluatie is je resultaat en je visitekaartje en dus heel belangrijk. Ik zie echter dat er veel te weinig aandacht besteed wordt aan de evaluatie of de evaluatie gaat in op de ervaringen van deelnemers. Hoe waardevol ook, maar waar het echt om gaat is het effect van het project op je doelgroep.  Dat wil een financier weten.  Evalueren hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als je de doelen en resultaten maar smart formuleert en een methode ontwikkelt om te monitoren.

Stap 6. Hoe krijg ik aandacht voor mijn projectresultaten?

Wat me in al die jaren opgevallen is, is dat initiatiefnemers weinig aandacht besteden aan PR. Dat is als een bedrijf dat geen reclame maakt voor haar product maar wel verwacht dat mensen het gaan kopen. Het is van belang om je project onder de aandacht te brengen en te houden. Zeker als je afhankelijk bent van financiers of sponsoren en niet alleen wanneer je financiering zoekt maar gedurende de gehele projectperiode. Denk goed na welke stakeholders welke behoefte hebben en speel daarop in met een communicatieplan.  Maar probeer ook de publieke aandacht te krijgen door de (lokale) media op te zoeken. Denk dus na over een communicatieplan.

Stap 7. Hoe verduurzaam ik mijn project

Hoe vaak zien we projecten die willen opstarten met subsidie, donaties, giften en leningen en niet of onvoldoende nagedacht hebben over hoe het straks verder moet na de opstart. Te vaak! Het is van belang om al bij de ontwikkeling van het project een plan te hebben voor de verduurzaming en elementen in je project toe te voegen die de kans vergroten op langdurige ondersteuning. Of een verdienmodel te bedenken en testen.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van je project?

Nu begrijp ik dat na deze 7 stappen er nog veel vragen zijn voor mensen die op dit moment een project aan het ontwikkelen zijn. Misschien weet je niet hoe je de stakeholders in kaart moet brengen of hoe je ze moet benaderen, of misschien heb je wel hulp nodig bij het schrijven van een goed projectplan of kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het verkrijgen van financiering. Voor die persoon of organisatie wil ik de helpende hand bieden. Ik heb het programma ‘blooming projects’ ontwikkeld waarin ik deze 7 stappen met je doorloop en je op weg help naar een succesvol project. Er geldt nu een aanbiedingstarief! Meld je aan via het contactformulier.

 

senna-zwart

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

Leave a comment