In 7 stappen naar een blooming project!

In mijn vorige bericht schreef ik dat een project begint met een droom. Die droom is de start van een project. Maar hoe ga je nu verder om je project te kunnen realiseren en tot een succes te maken? En zeker in tijden waarin de financiële middelen schaars zijn. In de huidige tijd is het zaak om te denken en handelen als ondernemer. Zo zijn het verrichten van marktonderzoek naar de behoeften, investeren in communicatie, relatiemanagement en het meten van behaalde resultaten cruciaal bij het ontwikkelen en uitvoeren van een succesvol project. Ik neem jullie in dit bericht in 7 stappen mee naar een succesvol project:

Stap 1. Hoe ontwikkel ik een breed gedragen projectidee? Ik kom heel vaak mensen tegen die een projectidee hebben, maar geen idee hebben of het projectidee uit kan monden in een succesvol project. Of dat lukt, hangt natuurlijk af van de behoefte. Het is belangrijk om die behoefte zo breed mogelijk te onderzoeken. Verricht dus een ‘markt’onderzoek.

Stap 2. Hoe creëer ik maatschappelijke (meer)waarde die interessant is voor stakeholders? Ik zie dat bij veel initiatieven de gewenste resultaten vaag geformuleerd zijn, zoals dit voorbeeld: ‘De participatie bevorderen van wajongers’. Of de resultaten zijn in output geformuleerd: ‘ 30 jongeren volgen een workshop’.  Dat zijn natuurlijk belangrijke dingen om te weten, maar je doelgroep wil er door het project op vooruitgaan. En ook financiers willen kwalitatieve resultaten zien,  oftewel je outcome. Herinner je je mijn eerste blogbericht nog dat geld een ruilmiddel is en wanneer je financiering zoekt, jouw project een waarde moet vertegenwoordigen. Het maatschappelijke effect dat je wenst te sorteren is wat je te ruilen hebt. Wat is jouw gewenste maatschappelijke effect?

Stap 3.  Hoe schrijf ik een wervend projectplan dat ook als managementinstrument dient?

Ik kom vaak mensen tegen die met een plan onder de arm de ene naar de andere financier benaderen en bot vangen. Ze weten niet wat ze verkeerd doen. Vaak wordt het afgewezen omdat de kwaliteit van het projectplan niet goed is. Het projectplan is de basis voor een besluit door een financier of sponsor, dus moet het plan goed geschreven zijn. Een goed projectplan moet samenhangend, overtuigend, volledig en concreet zijn om een financier maar ook andere samenwerkingspartners te overtuigen. Een businessplan dat niet overtuigt, zal geen investeerders krijgen.

Stap 4.  Hoe verkrijg ik financiering voor mijn project?

Tjah, dit is natuurlijk een veelgehoorde vraag waar iedereen mee te maken krijgt die maatschappelijke projecten ontwikkelt. Hoe verkrijg ik financiering en zeker in een veld waar zoveel organisaties dezelfde potjes en fondsen aanspreken. Dat begint uiteraard met eruit te springen met een origineel en goed onderbouwd projectidee waar draagvlak uit spreekt. Maar je dient ook kennis te hebben over financiering , financieringsvormen, financieringsmix en te investeren in relatiemanagement. En daarbij is het van belang om de taal van de verschillende financiers te spreken. Een bedrijf spreekt een andere taal dan een fonds en de gemeente spreekt weer een andere taal.

Stap 5. Hoe evalueer ik?

Als je een cateraar hebt ingehuurd en waar voor je geld hebt gekregen, dan huur je de volgende keer opnieuw die cateraar in. Het werkt niet anders met projecten. Als je project succesvol is uitgevoerd en afgehandeld, dan zal een financier ook een  volgende keer met je in zee gaan. Je evaluatie is je resultaat en je visitekaartje en dus heel belangrijk. Ik zie echter dat er veel te weinig aandacht besteed wordt aan de evaluatie of de evaluatie gaat in op de ervaringen van deelnemers. Hoe waardevol ook, maar waar het echt om gaat is het effect van het project op je doelgroep.  Dat wil een financier weten.  Evalueren hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn als je de doelen en resultaten maar smart formuleert en een methode ontwikkelt om te monitoren.

Stap 6. Hoe krijg ik aandacht voor mijn projectresultaten?

Wat me in al die jaren opgevallen is, is dat initiatiefnemers weinig aandacht besteden aan PR. Dat is als een bedrijf dat geen reclame maakt voor haar product maar wel verwacht dat mensen het gaan kopen. Het is van belang om je project onder de aandacht te brengen en te houden. Zeker als je afhankelijk bent van financiers of sponsoren en niet alleen wanneer je financiering zoekt maar gedurende de gehele projectperiode. Denk goed na welke stakeholders welke behoefte hebben en speel daarop in met een communicatieplan.  Maar probeer ook de publieke aandacht te krijgen door de (lokale) media op te zoeken. Denk dus na over een communicatieplan.

Stap 7. Hoe verduurzaam ik mijn project

Hoe vaak zien we projecten die willen opstarten met subsidie, donaties, giften en leningen en niet of onvoldoende nagedacht hebben over hoe het straks verder moet na de opstart. Te vaak! Het is van belang om al bij de ontwikkeling van het project een plan te hebben voor de verduurzaming en elementen in je project toe te voegen die de kans vergroten op langdurige ondersteuning. Of een verdienmodel te bedenken en testen.

Hulp nodig bij het ontwikkelen van je project?

Nu begrijp ik dat na deze 7 stappen er nog veel vragen zijn voor mensen die op dit moment een project aan het ontwikkelen zijn. Misschien weet je niet hoe je de stakeholders in kaart moet brengen of hoe je ze moet benaderen, of misschien heb je wel hulp nodig bij het schrijven van een goed projectplan of kun je nog wel wat hulp gebruiken bij het verkrijgen van financiering. Voor die persoon of organisatie wil ik de helpende hand bieden. Ik heb het programma ‘blooming projects’ ontwikkeld waarin ik deze 7 stappen met je doorloop en je op weg help naar een succesvol project. Er geldt nu een aanbiedingstarief! Meld je aan via het contactformulier.

 

senna-zwart

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

514 comments

 1. tyclokeReply

  The leaves are always ignored in favour of the root, mostly because people aren t aware of its nutrient profile which includes minerals like potassium and calcium, vitamins like A, B2, and K, antioxidants like beta carotene and lutein, and a whole lot of fiber viagra what does it do

 2. ppu-prof_BemReply

  Забота о жилье – это забота о удобстве. Тепловая обработка фасадов – это не только изысканный облик, но и обеспечение теплового комфорта в вашем уголке уюта. Наша бригада, наши мастера, предлагаем вам переделать ваш дом в прекрасное место для жизни.
  Наши творческие решения – это не просто теплоизоляция, это художественная работа с каждым элементом. Мы разрабатываем гармонии между эстетикой и функциональностью, чтобы ваш дом стал не только уютным и стильным, но и очаровательным.
  И самое важное – доступная стоимость! Мы верим, что профессиональные услуги не должны быть сверхдорогими. Утепление и облицовка фасада цена начинается всего от 1250 руб/кв. метр.
  Современные технологии и высококачественные строительные материалы позволяют нам создавать теплоизоляцию, долговечную и надежную. Позабудьте о проблемах с холодом стен и избежите дополнительных расходов на отопление – наше утепление станет вашим надежным экраном от холода.
  Подробнее на официальном сайте
  Не откладывайте на потом заботу о счастье в вашем уголке. Обращайтесь к специалистам, и ваш дом преобразится настоящим произведением искусства, которое дарит тепло и радость. Вместе мы создадим дом, в котором вам будет по-настоящему удобно!

 3. Plisse_SitReply

  Уважаемые Знакомые!
  Подносим вам новейшее моду в мире дизайна внутреннего пространства – шторы плиссе. Если вы аспирируете к высшему качеству в всех части вашего домашнего, то эти шторы выберутся выдающимся предложением для вас.
  Что делает шторы плиссе настолько особыми? Они объединяют в себе в себе изысканность, функциональность и применимость. Благодаря специальной литере, последним материалам, шторы плиссе идеально подходятся для какова угодно пространства, будь то стая, ложа, кухня или трудовое место.
  Закажите готовые жалюзи плиссе – сформируйте уют и красивость в вашем доме!
  Чем привлекательны шторы плиссе для вас? Во-первых, их особый проект, который добавляет шарм и шик вашему декору. Вы можете отыскать из разнообразных текстур, цветов и стилей, чтобы подчеркнуть уникальность вашего дома.
  Кроме того, шторы плиссе предлагают обширный ряд практических вариантов. Они могут контролировать уровень сияния в пространстве, оберегать от солнечного света, обеспечивать закрытость и создавать уютную обстановку в вашем доме.
  Мы интернет-ресурс: https://tulpan-pmr.ru
  Мы поможем вам подобрать шторы плиссе, какие замечательно подойдут для вашего интерьера!

 4. Seo-Ul-KakReply

  Мы группа SEO-экспертов, специализирующихся на продвижении сайтов в поисковых системах.
  Наша команда получили заметные достижения и предоставим вам доступ к нашему опыту и навыкам.
  Какие возможности открываются перед вами:
  продвижение сайта расценки
  • Исчерпывающая оценка вашего сайта и разработка индивидуальной стратегии продвижения.
  • Повышение эффективности контента и технических аспектов вашего сайта.
  • Ежедневный анализ данных и мониторинг вашего онлайн-присутствия для постоянного улучшения его эффективности.
  Подробнее https://seo-prodvizhenie-ulyanovsk1.ru/
  Наши клиенты уже видят результаты: повышение посещаемости, улучшение позиций в поисковых запросах и, конечно же, рост бизнеса. Мы готовы предоставить вам бесплатную консультацию, чтобы обсудить ваши потребности и помочь вам разработать стратегию продвижения, соответствующую вашим целям и бюджету.
  Не упустите возможность улучшить свой бизнес в онлайн-мире. Обратитесь к нам немедленно.

 5. hotReply

  The best eye cream is an essential step in your skincare routine, and Rihanna knows it. She’s just launched the Fenty Skin Flash Nap Eye Cream and, trust me, it’s as good as we hoped. Fenty Skin’s Latest Product Is The Key To Having Well-Rested Eyes Find an Air Purifier with intelligent adaptability to suit your space! More than a store filled with luxury beauty brands, LOOK is a paradise for every beauty junkie. At LOOK, we offer not just products, but also experience. It’s a place where you can personally test beauty products to discover which ones will perfectly work for you. It’s a place where you can relax and get the pampering session you deserve. According to Cruelty-Free Kitty “Fenty Skin” is cruelty free, but its parent company is not. You can see the detailed formula review with the breakdown of all actives in the product and the full ingredient list with estimated concentrations in the tables below.
  https://juicebox.net/forum/profile.php?id=63197
  Face essence, a staple of Korean skincare is now part of skincare routines everywhere. In 2023, every reputable skincare brand has at least one essence in its roster. Happy Lunar New Year! Receive your own red envelope with a surprise skin care gift with a $75 purchase! hello@skinlibrary.co.uk Looking for the Best Korean Essence for Acne Prone Skin can seem like a daunting task with all of the different products on the market today. But rest assured, many great options can help keep your acne-prone skin looking and feeling its best. First up is the The Klog’s Snail Mucin Energy Essence, which is a fast-absorbing gel-to-liquid essence that tackles dryness and dehydration with trusted ingredients and an innovative formula. It’s formulated with 90% snail mucin, this light essence delivers on hydration, deeply nourishing the skin barrier for plump and fresh skin.

 6. AvagoReply

  Free bets aren’t just for newbies. Some of the best sports betting sites have free bet offers as part of their regular promotions. Exactly how you claim free bet offers varies between sites. While some sites offer these to punters who have deposited or bet a certain amount, others set up free bet promotions when there’s a big sporting event, such as the Superbowl or World Cup. These free bets may be used exclusively for wagers on those set events. For new bettors, all online betting sites regulated by a jurisdiction in the U.S. are good choices for beginners. They are all designed to be straightforward to use. Your user experience will vary, but it depends largely on your aesthetic preferences. DraftKings, FanDuel, BetMGM, Caesars, Fanatics, BetRivers, ClutchBet and Bet365 are top picks for beginners because of their first-time user bonuses and highly rated user experiences.
  https://freedirectory4u.com/listings12724431/1xbet-pt
  It happens. Hit the “Login to Ask the community” button to create a question for the PayPal community. 1xBet App GuideIf you are looking for more information then visit our 1xBet App GuideCLAIM 1XBET PROMO CODE The PayPal Cash Mastercard is issued by The Bancorp Bank pursuant to a license by Mastercard International Incorporated. The Bancorp Bank; Member FDIC. Read Time: 2 min This means that the fraudster will not have the ability to hack into the individual’ s account and access to settlement information. Thanks to this, 1xBet online wagering ends up being as safe and comfy as feasible. Moreover, specialist customer support team will pertain to the rescue at any moment. You can contact them via email or on the internet chat on the website. Representatives of the business will rapidly comprehend the trouble and will be able to provide expert aid.

 7. KeithShirlReply

  mexican online pharmacies prescription drugs п»їbest mexican online pharmacies or <a href=" http://vm-01.magneticgrid.com/info.php?a=where+can+i+buy+viagra+online+cheapmexican online pharmacies prescription drugs
  http://forum.eternalmu.com/proxy.php?link=https://cmqpharma.com mexican mail order pharmacies
  buying prescription drugs in mexico online mexico pharmacies prescription drugs and pharmacies in mexico that ship to usa medication from mexico pharmacy

 8. jubReply

  The BuzzBins bring their “Tribute to the 90’s Alternative Rock” show to the scenic Outdoor Rooftop setting. You’ll know all these great tunes from the 90’s, with the BuzzBins playing hits from The Gin Blossoms, The Goo Goo Dolls, Matchbox 20, Better Than Ezra, and many more! Register Info go to jolietmuseum.org or call (815) 723-5201. Walk-ups welcome while available! Buy crypto through Ledger Live with a credit debit card or bank transfer. You can choose from a variety of service providers, such as PayPal, Coinbase Pay, MoonPay, and more. Live dealer games are the next big thing in the online casino world. They allow players to experience a level of realism never before seen in this format. The main difference is that live casino games are played with a real dealer who is streamed to your computer or mobile screen via a webcam. The result? You’ll be able to chat with the dealers just as you would in a real casino, and they could even provide a few tips. Sometimes you can chat with other players too, so be sure to be a friendly opponent.
  https://edwinawpi703581.idblogz.com/27919202/top-mobile-slots
  Alternatively, you may need to enter a specific online casino promo code during the registration process or in the casino’s cashier section. This code is provided either on the casino website or in special review guides like this one. For some online casinos, once you enter the promo or bonus code during sign-up, you get awarded a small amount of cash with which you can play games right away. Note that this “cash” might be called cash, but you cannot withdraw it and must play with the money. Thus, “free cash” or free chips or coins are really casino credit. However, if you win money with the bonus, then you can often withdraw that, depending on the wagering requirement (if there is one). Sweepstakes casinos must ensure that you can continue playing casino-style games for free. Although no deposit bonuses and other promotions provide a simple way to add virtual currencies to your account, loyalty programs will still feature at many of the best sweepstake casino sites.

 9. jubReply

  Rare redefines the steakhouse experience in an elegant room with stunning views, serving the finest cuts of international and domestic beef. 1195 West Sunset Road 89014 Henderson Nestled beneath the Blue Mountains of Eastern Oregon, Wildhorse Resort & Casino is located on the Confederated Tribes of the Umatilla Indian Reservation. Embark on your adventure with us – an unforgettable experience with lots of fun in gaming and entertainment or explore historic Pendleton and the quaint surrounding communities.  Experience non-stop excitement at our 24 7 casino with slots, video poker, a William Hill Sports Book, and table games. Sign up for our FREE loyalty rewards program, Player’s Junction, and unlock exclusive perks across all our properties. It’s your ticket to a gaming adventure!
  https://www.news2.ru/profile/garbostllitcars1974/
  You can experience all of our over 900+ online slots and casino games on all iOS and Android mobile devices through your browser, meaning you can take your favourite slots and casino games wherever you like. Golden Tiger Casino Bonuses New Casinos Punt Casino is a new crypto currency online casino powered by Real Time Gaming and endorsed by football superstar Michael Owen! mFortune casino is a medium-sized casino especially focusing on the UK market. It has earned a lot of trust and a decent reputation since its foundation in 2006 for its impeccable customer service, unlimited withdrawals, popular games, and many prizes. The casino is a simple site with a bright theme. It has a decent user interface and navigation. The layout and design are also simple so customers can easily tour around with ease. To log in or register, customers can use their favorite browsers as it is web-based. It is also compatible with many devices, to make it convenient for players wherever they are, even on the go.

 10. dusReply

  Game 1 of the 2024 NBA Finals between Dallas and Boston will take place on Thursday, June 6. The NBA public-betting splits for Game 1 include the following: Check out these NBA Play-In Tournament game picks and predictions for the Western Conference matchup. If you also want to see the betting line for Game 1 at FanDuel, the Celtics open as the home favorites by 5.5 points. All of this is to say that, yes, the Nuggets are champions, they’re super deep, and they are about to run it back with most of the same guys. And they showed that when Murray and Porter are out there with Jokić, no one in the NBA was able to slow them down for any real length of time. — Vardon BetMGM Michigan bonus code SBWIRE gives you a 1st-bet offer up to $1500. Claim the BetMGM MI promo for the NBA Finals, Stanley Cup…
  http://freestyler.ws/user/459796/terfprestasdust1980
  Thanks for signing up. We provide you with the best correct score tips on fixtures taking place today. We try and get our correct score tips out before the day of the soccer game, so you should find our correct score tips available on this page ahead of the day of the soccer match. Full time correct score tips for matches taking place today, consist of correct score betting tips for each game. Our correct score tips and predictions are available during the week and weekends. We update our correct score tips and predictions daily so you never miss out on our free soccer predictions. Thanks for signing up. They are soccer bets that can be placed by selecting the exact score of the soccer match. Therefore, when making a correct score prediction you must choose the amount of goals scored by each team, both home and away at the end of full time. Correct score betting tips are determined by how many goals each soccer team will score during the match being played between the two teams. Our correct score predictions for today are based on historical analysis our experts conduct to provide you with the best soccer predictions.

Leave a comment