Een projectplan dat als magneet werkt voor financiers: drie tips!

Een florerend plan waarmee je moeiteloos financiering ophaalt voor jouw project om de samenleving mooier en beter te maken! Wie wil dat nou niet? Dat lijkt een kunst, maar het is te leren. Gelukkig maar! De basis voor iedere aanvraag bij een fonds of subsidiegever, is het projectplan. Ook als je een aanvraagformulier invult, wordt er altijd gevraagd om een projectplan. Je kunt er niet omheen. Een projectplan beschrijft, zoals het woord zegt, je project. Hierin staan onder andere je doel, je resultaten, je doelgroep en je aanpak beschreven. Dit plan heeft de financier nodig om jouw project grondig te kunnen beoordelen om te besluiten of ze jouw project zullen financieren. Belangrijk dus om hier goed in te investeren!

‘Wat moet er in een goed plan staan?’

Ik hoor geregeld dat mensen moeite hebben om een plan te schrijven. Veelgehoorde vragen die ik krijg, zijn: ‘Wat moet er persé in het plan staan?’, ‘Hoe lang mag het zijn?’ en ‘Hoe begin ik?’. Om een goed projectplan te schrijven, moet je als het ware in de schoenen van de financier proberen te staan. Laat ik nou net veel ervaring hebben als donatie-/ subsidieverstrekker! En ik deel daarom graag drie waardevolle tips met jou om je te helpen een goed projectplan te schrijven.

Maar eerst neem ik je mee in de schoenen van de financier. Beeld je eens in….je bent zelf medewerker van een maatschappelijk fonds of subsidiegever. Je adviseert over een pot met geld die je slechts één keer kunt uitgeven. Je beoordeelt meerdere aanvragen op een dag en hebt dus niet al teveel tijd om alle projectplannen van begin tot eind door te nemen. Wat zou jij dan willen weten om te kunnen beoordelen of een aanvraag interessant is. En hoe zou je het gepresenteerd willen zien om het snel te kunnen beoordelen? Denk daar eerst over na voordat je verder leest…….

En dan nu de tips:

Tip 1: Maak een overzichtelijke structuur

Wat voor teksten lezen voor jou het makkelijkst? Juist, de teksten die een duidelijke structuur hebben en waarbij de structuur jou helpt om informatie snel terug te vinden. Een structuur met het liefst ook een overzichtelijke inhoudsopgave waarmee de lezer makkelijk kan navigeren door het plan. Maar niet alleen de structuur op zichzelf is belangrijk.

Tip 2: Zorg voor kopjes van hoofdstukken die relevant zijn voor de financier

Des te belangrijker is het om de structuur zo op te zetten dat het is ingedeeld in voor de lezer relevante kopjes of hoofdstukken. Kopjes waaronder informatie staat die van belang is voor de financier om te weten om een besluit te kunnen nemen over de passendheid van jouw initiatief. Met een overzichtelijke inhoudsopgave kan de financier snel de informatie terugvinden die voor haar of hem van belang is om te toetsen of het project past en of de aanpak bijvoorbeeld overtuigend is.  

Tip 3: Schrijf concreet en overtuigend  

Met alleen structuur en relevante kopjes ben je er nog niet. Hoe concreter en overtuigender je teksten zijn, hoe sneller een financier zal kiezen voor jouw project. Concreet schrijven is zo schrijven, dat elke vraag die een tekst oproept, in de tekst zijn antwoord vindt onmiddellijk voor of na de vraag. Er is niets zo irritant (pardon my French) als een plan dat van het begin tot het eind alleen maar vragen oproept. En ik heb er veel gelezen waar dit het geval was. Je haakt als lezer echt af. Mijn ervaring is dat initiatiefnemers van sociale initiatieven en sociale ondernemingen veel informatie die zij wel opgeslagen hebben in het hoofd niet expliciet opnemen in het plan. Daarom als bonustip om iemand mee te laten lezen die geen verstand heeft van wat jij doet. Die zal altijd de juiste vragen stellen om vaagheden uit je teksten te elimineren zodat je toe kunt werken naar concrete teksten en dus een concreet en overtuigend plan.

Invulformat projectplan

Blooming Projects heeft een invulformat ontwikkeld voor mensen die niet weten waar ze moeten beginnen bij het schrijven van een plan of vastlopen. Met het format kun je aan de slag met het vastleggen van je project. Met dit format heeft één van mijn klanten 5 ton financiering opgehaald voor haar project! En daar ben ik heel blij om. Dit zei zij erover:

‘Hij is gehonoreerd!!!! Echt heel gaaf, het leek er steeds meer op te lijken, maar uiteindelijk ging de kogel door de kerk. Het is gelukt om financiering te krijgen bij drie fondsen! Jouw format heeft me een stuk rust geboden terwijl het met al die bruisende plannen best vol was in mijn hoofd. Met een hoofd vol plannen is het de kunst om ze tot leven te laten komen. Veelal omdat ook de plannen een vraag tot financiële ondersteuning inhouden. En dan wil je gewoon goed voor de dag komen. Met behulp van jouw format en instructies was ik in staat mijn gedachten te ordenen en letterlijk in de overzichtelijke structuur een plek te geven. Als je eenvoudig en gedegen een plan gaat schrijven is dit format echt een aanrader en de hele kleine investering meer dan waard!’

Jacqueline Willemsen – NOV

Download nu het format en start met jouw projectplan!

Wil jij ook aan de slag met jouw projectplan, maar worstel jij nog met de structuur of speelt de vraag door jouw hoofd wat financiers precies willen lezen in een projectplan? En heb je ook wat hulp nodig bij het goed op papier zetten van alle informatie die nu nog in je hoofd rond dwarrelt? Download dan HIER voor slechts 7,97 excl. btw het invulformat en ga aan de slag met jouw projectplan!

Download hier het gratis E-Book 'De 5 regels voor succesvolle financiering van je maatschappelijke initiatief'!
En ontvang gratis tips en informatie over hoe je succesvol aan financiering komt voor je maatschappelijke initiatief.

5 comments

  1. JoshannaReply

    “Dankbaarheid voor het delen van de beste Crowdfunding-tips! Het is belangrijk om een ​​overtuigend verhaal te hebben, praktische doelstellingen naar voren te brengen en je publiek aan te trekken. Het opbouwen van sterke punten voor een en het aanbieden van verleidelijke prijzen zijn eveneens belangrijke systemen voor een vruchtbare crowdfunding-inspanning. “

  2. RaymondcetReply

    Существенное повышение управляемости IT-активами, в рамках стремительно развивающейся информатизации государственных структур https://pks-alteko.ru/.

Leave a comment